Автор: Max Milo Éditions11 септември 2023 г. Разликата между факта, че

...
Автор: Max Milo Éditions11 септември 2023 г. Разликата между факта, че
Коментари Харесай

Жак Бо: Украинците си чупят зъбите в руската отбрана. Атаките им с дронове срещу мирни жители са тероризъм

Автор: Max Milo Éditions

11 септември 2023 година

" Разликата сред обстоятелството, че изпращате дронове против градове в Русия, а руснаците - против градове в Украйна, е, че задачата на украинците е да ударят цивилното население, до момента в който задачата на руснаците е да унищожат военните им качества. Ще ми кажете, че те не са поразявали единствено военни цели, а и електроцентрали, да вземем за пример. Но това беше отново, с цел да отслабят военния им потенциал... Следователно това е скица, която не цели да отслаби съветските военни старания, а се прицелва в популацията. И тук имаме тъкмо същата скица, която описах във връзка на “Ислямска страна ” във Франция. Целта на ислямистките атентати не беше да убиват французи, а да накара френското население да изиска от президента, по това време Франсоа Оланд, да спре да се намесва в Сирия. Това беше задачата, която прочее не съм си измислил аз - тя е разказана писмен знак по писмен знак от “Ислямска страна ”. Но тъкмо същият механизъм се наблюдава днес с Украйна... Това явно слага различен въпрос, тъй като ние не одобряваме “Ислямска страна ” да се пробва да ползва тази тактика у нас, което е разбираемо, само че я поддържаме, когато Украйна я употребява против Русия. Няма два тероризма. Има един тероризъм. Тероризмът е способ, а не теория, и в случай че одобряваме тероризма от едната страна, би трябвало да го приемем и от другата ", споделя Жак Бо, бивш член на швейцарското стратегическо разузнаване, който е взел участие в стратегии на НАТО в Украйна през 2014 и 2017 г. 

Според него " руснаците не желаят да окупират цяла Украйна. Те нямаха никакво желание да вървят в останалата част на Украйна! Много добре знаеха, че да отидат в Западна Украйна, значи да се обрекат на непрекъсната партизанска война, с каквато американците се сблъскаха в Афганистан. Те нямаха никакво желание да вървят там! И те стопираха почти на езиковата граница. Затова руснаците имаха доста по-реалистична визия за това, което се случи, а западните страни сгрешиха заради несъразмерна самонадеяност, от надменност, тъй като подцениха съветските качества, които през днешния ден ги хванаха за гърлото! "

 

 

- Добър ден, Жак Бо!Вие сте някогашен полковник от швейцарските разследващи служби, експерт по страните от Изтока и някогашен началник на доктрината за мирните интервенции на Организация на обединените нации. В рамките на НАТО сте взели участие в стратегии в Украйна, по-конкретно по време на Майдана през 2014 година Автор сте на три огромни книги за войната в Украйна, оповестени от издателство “Макс Мило ”. През февруари 2022 година издадохте “Poutine, maître du jeu? ” („ Путин, занаятчия на играта? “), през септември 2022 година “Opération Z ” ( “Операция Z ”), а последната е “Ukraine entre guerre et paix ” ( “Украйна сред война и мир ”), оповестена на 24 май тази година. В тези три книги описвате сюжета на войната, това, което се случва в този момент: компликациите пред украинската войска, слабостта на западната помощ, рационалността на Владимир Путин, макар осведомителната или дезинформационната война. Какво е вашето пояснение за слабия разбор на доста коментатори в телевизионните излъчвания на Запад?

- Първо, благодаря за тези въпроси. Това е обширна тематика, тъй като надвишава казуса с публицистиката, който виждаме по други тематики. Тук имаме спор, който в самото начало стартира с доста характерната целда бъде срината Русия. И това го знаем, тъй като има изявление с Алексей Арестович от март 2019 година, в което той доста ясно изяснява тази тактика. Тази тактика е разказана и от “РАНД Корпорейшън ” в документ от 300 страници, който изяснява тактиката по сриването на Русия. Знаем, че за събитията, които се случват в Украйна, би трябвало да има роман. Тази война, или по-скоро съветската намеса, стартира през февруари 2022 година и съвсем мога да кажа, че украинците се включиха в играта с концепцията - което им бяха дали обещание -, че войната ще бъде къса и Украйна няма да страда същински от тази война. Това е повода, заради която указът, оповестен от Зеленски на 24 март 2021 година, който предвиждаше завладяването на Крим и Донбас, което в действителност е днешната контраатака, беше последван от подготовка на украинската войска за офанзива против Донбас, която стартира да се конкретизира през февруари и провокира съветската намеса. Следователно украинците знаеха, че това, което вършат, ще провокира съветската намеса, само че, в последна сметка, тази намеса трябваше да бъде доста къса, Русия трябваше да рухне даже преди да реализира първите си военни цели. Това беше концепцията на маневрата. А за постигането ѝ бяха употребявани цялостен вързоп средства, като преди всичко, несъмнено, са глобите.

Всичко, което споделям, към този момент е разказано от Алексей Арестович, тъй че нищо не си изобретявам. Но това се конкретизира след това. Имаше солидни наказания, които безусловно трябваше да задушат Русия, да ѝ попречат да търгува, и наказание на интернационалната общественост като цяло - по тази причина западните страни се постараха да реализират единодушието на интернационалната общественост в Общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да осъдят Русия, тъй като от това наказание трябваше да произтече легитимността на глобите. В последна сметка, макар че имаше болшинство на страните, които осъдиха Русия, глобите останаха на равнището на страни или на организации на страни, като Европейския съюз. Но концепцията в действителност беше да бъде задушена Русия и, с цел да бъдат подкрепени тези старания,  беше нужен роман, който да изясни на хората, че Русия не може да завоюва, че Украйна към този момент е спечелила, тъй като е в цялостното си право. Накрая всичко се въртеше към този роман. По един или различен метод, всички огромни западни медии се причислиха към този роман, а дисидентските гласове автоматизирано бяха изключени. Видяхме го в платформите на обществените мрежи, където систематично се смъкват всички вероятни източници на различни разкази. Това беше направено в Туитър, в Ютуб, видяхме го и в медиите, в телевизионните излъчвания, където внезапно беше отстранено всичко, което не следва формалната линия на информация.

Това е динамичността на нещата - пробваха се да убедят не нашето публично мнение, мисля, че не това беше задачата, а съветското публично мнение, тъй като тази тактика, която загатнах доскоро за рухването на Русия, можеше да проработи, единствено в случай че съветското население осъзнаеше, че неговият водач прави голяма, трагична неточност с трагични последици, и се разпалва всеобщо против държавното управление, т.е. против Владимир Путин и провокира промяна на режима. Такъв беше сюжетът. Комуникацията на Запад за войната евентуално беше ориентирана по-скоро към съветското население, в сравнение с към западното население. Разбира се, и ние бяхме подложени на тази информация.

Парадоксът на тази обстановка е, че акцентирайки и повтаряйки за слабостта на Русия във всички области - стопанската система, обществото, човешките права, военната област, управлението - чухме всичко за тази война - задачата явно беше руснаците да изгубят доверие, само че безспорно имаше последица, която не беше планувана от хората, които са замислили или разпространяваха тези разкази, а точно, че украинците започнаха да се въодушевяват от този разказ. Първо те ги използваха по отношение на личното си население и това докара до подценяване на качествата на Русия. И в действителност те направиха фундаменталната неточност, с цел да загубиш една война - да подценят качествата на съперника. Вместо да си показват един мощен съперник, споделиха, че той е слаб. И през днешния ден тази контраатака се провали - има доста украинските бойци, които се предадоха, и те споделят: “Изпратиха ни на фронта, казвайки ни, че съветската войска е слаба, че е зле ръководена, че бойците са обезкуражени, че нямат повече оръжия и муниции, и ние си мислехме, че ще можем да създадем офанзивата като на бул. ”. Следователно тласнаха украинците в неверната посока с този тесногръд дискурс.

- Какво им попречи съгласно вас? Липсата на хора от украинска страна, липса на техника, на западна поддръжка?

- Мисля, че западните страни имат очебийно предпочитание да продължат да поддържат Украйна. Не мисля, че това предпочитание отслабва с течение на месеците. Обратното, това, което понижава, е способността им да го създадат. Вчера видях в белгийската преса, че белгийската войска не може да дава повече муниции на Украйна и че в този момент ѝ липсват 7 милиарда евро, с цел да възвърне личните си ресурси с муниции. Това значи, че западните страни, европейците в частност, само че и американците до известна степен, са мощно изтощени, с цел да оказват помощ на Украйна. Така че желанието им е непокътнато, само че не и способността им да го създадат.

Именно тук се намесва подценяването на руснаците и на съветските качества, за което приказвах доскоро. Смятаха, че ще се срутен доста бързо. Резултатът: европейците направиха всичко, което можаха да създадат, с цел да дадат на Украйна средства, с цел да провежда своята контраатака, само че даже това не беше задоволително. Това е резултат от неприятната интерпретация на военните качества, само че във връзка с глобите е същото. Днес виждаме, че съгласно МВФ тази година Русия ще има интервал на напредък, слаб, само че напредък, а идната година още веднъж ще бъде в напредък, до момента в който Европа към този момент публично е в криза. Така че, искайки систематично да унижат Русия пред нейното население, сътвориха подправен облик на съперника, на по-слаб съперник, в сравнение с е в действителност.

Въоръжихме Украйна за слаб съперник, а през днешния ден украинците заплащат за тази неправилна интерпретация, на която също се поддадоха, тъй като одобриха този роман, който им харесваше и им разреши да преобърнат облиците. Знаем, че в борби като в Бахмут, само че преди този момент - в Харков през септември предходната година и в Херсон, две зони, които украинците превзеха доста бързо, откакто руснаците ги напуснаха, нямаше борби, само че имаше обилни загуби. Но те не сложиха акцента върху тези загуби, а върху обстоятелството, че руснаците са си тръгнали. Вместо да си вземат урок  от тези борби или не-битки, защото нямаше борби, а просто руснаците се изтеглиха, американците засякоха това евакуиране и предизвестиха украинците, които влязоха в празна територия, само че бяха посрещнати от мощен артилерийски огън и имаха хиляди починали, без да се борят. Това е много трагично. И Зеленски сподели за Херсон един месец след Харков: “Внимавайте, тъй като руснаците желаят още веднъж да ни слагат капан ”. Зеленски беше схванал, само че никой на Запад не искаше да разбере. Повтори се същото нещо и имаше същите загуби. Проблемът е, че не можеше да се акцентират тези загуби - трябваше да се сведат към най-малко, да се покаже, че са спечелили територия, тъй като украинците се стремят към това и то е законно - да си върнат земите, които бяха изгубили в борба.

Преминаваше се от неистина към неистина. Знаем от самите украински медии, от американските медии също, и аз приказвам за огромните американски медии, освен за различни медии, знаем, че украинците имат компликации с персоналния състав, тактически компликации и така нататък Но всичко това беше преиначено, с цел да се резервира единствено един роман. Пак споделям, че задачата на Запада не е в действителност да се възвърне територията на украинците - в случай че желаеха да го създадат, щяха да одобряват предлагането на Зеленски, защото през март 2022 година той направи предложение на Русия, което Русия беше подготвена да одобри: Русия да се изтегли от земите, които беше окупирала, като се изключи двете самопровъзгласили се републики Луганск и Донецк, за чийто статут трябваше да се договаря, и Крим. Но от всички останали руснаците щяха да се изтеглят в подмяна на оповестяване на неутралитет на Украйна и неприсъединяването ѝ към НАТО. Но не това желаеха западните страни и по тази причина желаеха от Зеленски да отдръпна предлагането си. Пак споделям, че задачата на западните страни не е Украйна да си върне земите - толкоз по-добре, в случай че си ги върне, само че не това е задачата на Запада, това е задачата на украинците. Целта на западните страни е крахът на Русия, това се стремят да реализират. Затова доставят оръжия - знаят, че е неефикасно за Украйна, само че подхранват война, надявайки се, че тази война ще стане непопулярна измежду съветското население и то най-накрая ще се реши да изиска промяна на властта и на държавния водач, тъй като крайната цел е напускането на Владимир Путин. Зеленски прочее подписа декрет, който не разрешава мирни договаряния с Русия, до момента в който на власт е Путин. Добре виждаме, че задачата не е завладяването на земи - това е цел на украинците, само че за западните страни крайната цел е свалянето на Владимир Путин.

- Все отново наподобява, че салдото на силите се трансформира и украинците съумяха да преминат една от съветските бариери в Южна Украйна.

- Не. Украинците започнаха контраофанзивата си в три посоки на офанзива. Първото е Орехов-Токмак-Мелитопол и по-късно Крим или Бердянск. Другото направление е в малко поле, чието име не помня, само че което е източно от първата линия на офанзива, а третата линия на офанзива е в посока Бахмут. Украинците се пробват да си върнат, да завладяват Бахмут. Американците, и “Ню Йорк Таймс ” разгласява публикация за това, им сподели: “Бъркате, не би трябвало да се вършат три, а единствено една съсредоточена офанзива, да пробиете към Азовско море и да отрежете съветския военен ред ”. Зеленски получи всички вероятни упреци от американците поради това, че разпилява напъните си. Имаше една съществена офанзива по направлението Орехов-Токмак-Мелитопол. Проблемът е, че по протежението на тази линия има едно малко село, което се споделя Работино, което преди войната е наброявало 480 души. То беше опразнено от своите поданици. Украинците нападнаха този регион и от юни са блокирани в това село. Атакуваха го на 7 юни и от този момент не могат да продължат напред.

Трябва да знаете, че съветската защита е построена от три огромни зони. Първата е така наречен зона на наблюдаване. Това е зоната, в която има минни полета, тъй че да се управлява съперникът, да му се попречи да се разгърне и в която се пробват да повалят всичко, което може да бъде повалено, преди да доближи втората част от този военен ред, който е първата линия на защита - укрепена линия с увеличаване на терена - окопи, “драконови зъби ”, блокхаус и така нататък В случай, че тази първа укрепена линия се огъне, откъм гърба има втора укрепена линия, която е от същото естество - с окопи, подсилване на терена и така нататък В някои региони към момента има укрепления на терена, преди Мелитопол и оттатък него също, които ще създадат доста мъчно напредването към Крим.

Нито един от украинските пробиви от началото на юни - тогава се датира началото на контраофанзивата, от 4 юни, не съумя. Казвам “датират ”, тъй като украинците бяха споделили, че няма да афишират началото на контраофанзивата, евентуално тъй като са очаквали, че ще има обрати и избират да я разгласят, в случай че имат триумф. На нито едно място от фронта украинците не доближиха първата отбранителна линия. Те остават в така наречен зона на наблюдаване, където те и танковете им са следени от минни полета. Минните полета нямат за цел да унищожат танковете. Целта им е да ги канализират и да ги забавят. По този метод могат да ги сразят с далекобойни противотанкови средства - хеликоптери, да вземем за пример, които могат да стрелят до 10, даже 15 километра. Така може да се унищожи танк с хеликоптер, явно в хубаво време, на разстояние 10-15 км, или посредством артилерийски огън. Това е схемата на тази зона на наблюдаване. И нито една украинска офанзива или контраатака не е минала стадия на тази зона на наблюдаване. Преди две седмици, в средата на август, видях един туит на Зеленски, в който споделяше, че войските му напредват към Мелитопол, до момента в който въобще те въобще не могат да се приближат до Мелитопол. Това в никакъв случай не се е случвало и те в никакъв случай не са прекосявали оттатък това малко село Работино, чиято окупация варира - украинците отстъпват, руснаците завземат, а седмица по-късно противоположното. Но на нито едно място от съветската отбранителна линия украинците не са съумели да създадат пробив.

- Смятате ли, че украинците са вложили всичките си сили в тази контраатака, остават ли им запаси?

- Те вложиха извънредно доста сили. Село Работино, както споделих, е малко село. Десетина украински бригади пристигнаха една след друга в това село. Десетина бригади с танкове. Една бригада е от към 3000 души. Десет бригади пристигнаха една след друга в това село, което през днешния ден е сринато, само че имаше почти 480 поданици първоначално. Много малко. Така че украинците разпростряха извънредно доста запаси, с цел да съумеят. Последната изпратена бригада е 82-а десантно-щурмова бригада, екипирана с английски танкове “Чалънджър ” и бойни машини на пехотата “Мардер ” и “Страйкър ”, надлежно немски и американски, и те се пробват да пробият, само че към момента не съумяват. Украинците последователно се провалят в тази контраатака. Не се знае какъв брой хора са починали, какъв брой са били ранени, т.е. не знаем какви са загубите. Днес в Украйна има от ден на ден клюки, че Зеленски желае обща готовност. Споменават се цифри, които стигат до 3 млн. души, които той желае да активизира, с цел да влезе в борба. Тоест това, което съществуваше до момента, съвсем е изчерпано. Не безусловно унищожено, освен убити, приказвам за физическо, материално привършване на ресурсите.

Не бива да се не помни, че украинците имаха предимство от 2-3 против 1, когато руснаците нападнаха през февруари 2022 година През май-юни 2022 година Зеленски стартира да желае западна помощ, тъй като повече нямаше средства да се бори. И от този миг даже украинските публични лица признават, че зависят от западната помощ. Тоест към този момент виждаме, че има материално привършване. Второто привършване, този път на персоналния състав, стана по време на борбата за Бахмут. В целия този интервал, втората половина на 2022 година, украинската войска, която към момента имаше професионални качества, беше съвсем напълно изчерпана. В. “Вашингтон пост ” разгласява публикация за  командири на батальони, които споделяха, че им е останал единствено един войниик от тези, които са имали при започване на съветската атака. Следователно има мощно безсилие на украинската войска. А в края на 2022 година имаше стягане на разпоредбите за набиране на запасняци, стягане на военния углавен кодекс, тъй като има доста хора, които се предават или дезертират, тъй че военният углавен кодекс беше затегнат през юни 2023 година, което е знак, че в действителност има проблем с ресурсите. Украинско изследване сподели, че броят на мъжете студенти в университетите се е нараснал с 82%, тъй като това ги освобждава от задължението да отидат да се бият.

Виждаме, че с течение на времето има безсилие на персоналния състав, безсилие на качествата, на материалния потенциал и в последна сметка виждаме, че това е повече от задушаване. Защото, както сподели един английски политик, западните страни желаят връщане на инвестицията в Украйна, което добре демонстрира цинизма, с който оказваме помощ на украинците. Помогнахме им, само че в този момент желаеме резултат, желаеме да забележим краха на Русия, само че това все не се случва. Следователно задачата не е да победят, а да продължат тази война, с цел да стане непопулярна и да има отражение не на военно, а на политическо равнище в Русия. Заради това, да вземем за пример, аферата “Пригожин ” през юни зарадва всички в Европа и те си споделиха: “Ето, това работи! Получи се първият протест в Русия срещу войната ”, което не беше по този начин, само че от него се възползваха нашите коментатори.

- Смятате ли, че Русия има доста по-значителни, даже неограничени качества по отношение на Украйна?

- Със сигурност Русия няма неограничени качества, само че тя има доста по-големи качества от Украйна като персонален състав. Преди малко споделих за село Работино, където се провалиха десетина бригади. Това не значи, че тези бригади са били унищожени, а че те използваха техниката си и по-късно трябваше да се изтеглят, тъй като не успяваха да пробият. Разбрахме, че руснаците са създали ротация на персоналния състав към Работино и тези, които са защитавали Работино, са 500 души. Тоест 500 души държаха в шах 30 или 40 хиляди души в продължение на три месеца.

Донякъде повода за това е нашето усещане за нещата - толкоз искахме да принизим Русия, толкоз подценявахме качествата ѝ, че през днешния ден даже не сме в положение да съветваме ползотворно Украйна и да я накараме да одобри вярната тактика.

Русия има доста обилни качества, освен количествени, само че и качествени. Знаете, че имаше готовност през септември предходната година, бяха мобилизирани 300 хиляди души. Чух един мой сътрудник, боен специалист в Швейцария, да сподели, че са хванали хора, които не знаят какво да вършат и напряко са ги изпратили в борба. Това е изцяло погрешно. Първо, тези хора са някогашни военнослужещи от запаса. Тези 300 хиляди души са единствено хора, които са служили във въоръжените сили в предходните 10 години. Тоест тези хора са запасняци. Това първо. Второ, взеха единствено някои специалности и то най-вече от логистиката, тъй като през септември предходната година с присъединението на разнообразни области от Южна Украйна, в които бяха извършени референдуми, както и за основаването на отбранителни линии, беше нужна логистична инфраструктура, която разрешава снабдяването на военните елементи и построяването на отбранителна линия. Именно за това послужи този запас от 300 хиляди души. Някои са отишли в борба - мисля, че от тези 300 хиляди, след шестмесечно освежаване на военните похвати, 40 хиляди са били изпратени на терен, а останалите са помагали в тила за основаването на администрация, тъй като в този момент е нужна военна администрация, би трябвало да се управлява логистичното доставяне, в резюме, има доста работа за извършване за защитната тактика, възприета от Русия.

Един американски институт бе пресметнал, че Русия работи в границите на 3% от своя Брутният вътрешен продукт, т.е. доста по-малко от това, което отделиха някои западни страни в за помощта за Украйна. Ресурсите на Русия не са неограничени, само че те са доста обилни - това е огромна страна, която има отбранителна промишленост; с хора, които към момента не са имали опция да развият качествата си, тъй като не е имало потребност да ги развиват, а в този момент отбранителната ѝ индустрия претърпява нова младост. Следователно има готовност духа и напъните, в случай че щете, не военна готовност, а на духа, заради което Русия има доста по-значителни запаси от това, което си мислим и което при всички случай надвишава това, което може да направи Украйна.

- Виждаме, че в Русия се води война с дронове. Какво мислите за този метод на украинците да нападат Русия?

- Стратегията на тази война с дронове не е доста ясна. Самият Зеленски сподели, че става дума за преместване на войната на територията на Русия и тъкмо това можем да установяваме. Но това слага разнообразни въпроси. Първо, доста малко от атакуващите дронове доближават задачата си, огромната част са спрени с електронни противомерки или са свалени от съветската противовъздушна защита. Някои минават въпреки всичко. Когато се приказва за огромна атака с дронове - да, те са огромна атака първоначално, при идването са доста по-малко. Но да, това съществува.

Това, което не е толкоз ясно, са търсените цели, тъй като нападат села, нападат цивилно население, в Москва се пробваха да нападат бизнес квартала и така нататък Следователно това е скица, която не цели да отслаби съветските военни старания, а се прицелва в популацията. И тук имаме тъкмо същата скица, която описах във връзка на “Ислямска страна ” във Франция. Целта на ислямистките атентати не беше да убиват французи, а да накара френското население да изиска от президента, по това време Франсоа Оланд, да спре да се намесва в Сирия. Това беше задачата, която прочее не съм си измислил аз - тя е разказана писмен знак по писмен знак от “Ислямска страна ”. Но тъкмо същият механизъм има през днешния ден с Украйна. Значи задачата на тези атентати - тъй като това наподобява повече на атентати, в сравнение с нещо друго, е да нарани цивилното население, с цел да се почувства наранено от войната и да изиска от своето държавно управление да спре военната интервенция. Именно това е задачата. Следователно имаме тъкмо същата интелектуална скица, както при атентатите във Франция през 2015 и 2016 година

Това явно слага различен въпрос, тъй като ние не одобряваме “Ислямска страна ” да се пробва да ползва тази тактика у нас, което е разбираемо, само че я поддържаме, когато Украйна я употребява против Русия. Няма два тероризма. Има един тероризъм. Тероризмът е способ, а не теория, и в случай че одобряваме тероризма от едната страна, би трябвало да го приемем и от другата. Мисля, че би трябвало да се борим против тероризма и в случай че се борим против тероризма у нас, не би трябвало да одобряваме тероризма от другата страна. Защото има разлика да извършиш офанзива с бомба против съветски боен камион, да вземем за пример в Донецк, това е акт на опозиция на украинците, които се борят против мощ, пристигнала на тяхна територия. Когато правят същото нещо против цел в Русия, в случай че не е военна цел, това към този момент не е опозиция, а тероризъм. Има доста ясно разлика.

Впрочем в Министерството на защитата в Съединени американски щати атентатите против въоръжените сили не се считат за терористични атентати, а за акт на опозиция - това важи за Ирак, на всички места, тъй като е разумно, когато вие сте нападетелна окупационна мощ в една страна, да има реакция на нейното население. Това е разумно. Не споделям, че е желателно, не споделям, че е добре или не е добре, само че по този начин стоят нещата и тук става дума за опозиция. Когато вие сте в Русия, това към този момент не са форми на опозиция. Когато имате екипи, които ще атакуван град Белгород или ще вземат за заложници мирни поданици в Белгород, това към този момент не е опозиция. Това е тероризъм. Тази разлика би трябвало да бъде доста ясно, само че мисля, че това, което демонстрираха западните страни през последните месеци, толерирайки терористични актове против съветското население, това значи, че нашият взор към тероризма е с променлива настройка.

- Руснаците също използваха дронове - фамозните ирански дронове “Шахид ”.

- Проблемът не е в дроновете като такива, тъй като дронът, в последна сметка, е единствено метод на преместване на избухлив заряд. Впрочем терминът “шахид ”, който идва от Иран, значи “мъченик ”; палестинците, които се взривяваха в Палестина, също се назовават “шахиди ”. Дали ще придвижите бомбата с ракета, със аероплан, с човек или кола, според от ситуацията, това може да се счита за тероризъм. Разликата сред обстоятелството, че изпращате дронове против градове в Русия, а руснаците - против градове в Украйна, е, че задачата на украинците е да ударят цивилното население, до момента в който задачата на руснаците е да унищожат военните им качества. Ще ми кажете, че те не са поразявали единствено военни цели, а и електроцентрали, да вземем за пример. Но това отново е, с цел да отслабят военния им потенциал. Причината, заради която от октомври 2022 година руснаците направиха тези акции с дронове и ракети против украински електроинсталации, беше, с цел да накарат украинците да изстрелят всичките си противовъздушни ракети. Защо? Защото от октомври руснаците знаят, че украинците желаят да създадат контраатака против тях. Това се знаеше от юли предходната година. И руснаците знаят също, че почти до предходната година украинците към момента имаха ефикасни противовъздушни системи и по-точно С-300, които са относителни ефикасни системи. Замисълът на руснаците беше да принудят украинците да изстрелят ракетите си против цели, които не всеки път си костват усилието, само че не в това е казусът, стопански по-интересно беше да се изпращат ракети “Шахид ”, които нищо не костват, против нещо друго, само че задачата беше да изразходват ракетите си и по време на контраофанзивата съветската авиация да има независимост на деяние на фронта. И тъкмо това се случва в този момент.

Днес съветската авиация има на практика цялостна независимост на придвижване. Има някои ракетни системи, доставени от Запада, само че те не са доста, тъй като западните страни не могат да доставят доста, това е извънредно скъпа техника, а и евентуално доста повече са ситуирани към Киев, в сравнение с в периферията. Много добре се вижда резултатът от тази тактика в документите, които изтекоха от Пентагона през февруари 2023 година Там има карти на равнището на безсилие на украинските противовъздушни ракети и се вижда, че съветската тактика е проработило идеално. Тя в действителност беше да ги накарат да употребяват всичките си ракети, които са доста скъпи и се получават мъчно на интернационалния пазар - може да имаш ракети с дребен обхват, само че ракети с отдалечен обхват и по-ефективни ракети е доста мъчно -, а през днешния ден съветската авиация може да си разреши да употребява бомби свободно, тъй като украинците повече нямат с какво да реагират на тези офанзиви, във всеки случай имат доста по-малко. Затова има несъразмерност сред това, което вършат украинците в Русия, и това, което вършат руснаците в Украйна.

- А какво мислите за украинските бойни обединения, които се пробваха да влязат в Русия и Крим. Нямаха ли избран триумф?

- Това бяха обединения от Свободната съветска войска, която е крайнодясно придвижване, може напряко да се каже пронацистко, тъй като има доста знаци за това. Те работят с украинците и съумяха да обхванат в региона на Белгород. Това се случи при започване на тази година. След това имаше няколко дребни, доста алегорични нахлувания, постоянно с цел да забият знаме на плаж или нещо сходно в Крим. Тоест това са доста алегорични дейности. Мисля, че замисълът е да бъдат алегорични. Идеята на украинците е да покажат, че защитата на руснаците не е изцяло неподатлива. Това е продължение на това, което споделих за дроновете, концепцията е също да покажат на руснаците, че войната може да засегне и тях, и в един миг руснаците, виждайки, че този вид дейности се усилват, да кажат “Стига толкоз! Спираме разноските ” и така нататък

Проблемът е, че, първо тези дейности са доста алегорични, те съставляват един или двама души, или дребен екип, който идва, прониква, забива знаме, прави си селфи. Онзиден една група се опита да проникне в Крим, с цел да направи това, а по-късно лодката им беше унищожена в морето. В последна сметка, това са доста скъпи дейности за доста дребен боен триумф - информационен триумф, само че единствено това, не е боен триумф. И това имаше противоположния резултат в Русия: руснаците поддържат дейностите или специфичната военна интервенция в Украйна, тъй като тази интервенция има за цел да отбрани техните братя, фамилии, руснаците в Украйна. Това беше концепцията. Това е повода, заради която има национална поддръжка, която съвсем не се е трансформирала от началото на интервенцията - към 75 %, с 20 %, които са срещу, и 5 %, които се двоумят. Така че има почти 75% поддръжка за специфичната военна интервенция и тази поддръжка не беше огъната, а тъкмо противоположното, тъй като с нахлуванията руснаците внезапно усетиха, че са цел на тероризъм. И това е тъкмо същият резултат, който имаше във Франция с “Ислямска страна ”. “Ислямска страна ”, която имаше за цел да накара популацията да изиска от френското държавно управление да се изтегли от Сирия, провокира непреклонността на политиците, на жителите против тероризма. Същите аргументи и същите последици. Точно същият феномен има в Русия - има сгъстяване на публичното мнение и през днешния ден хората виждат украинците като терористи, а не като хора, които се пробват да освободят страната си. Щяха да проявят по-голямо схващане, в случай че те атакуваха съветски военна камиони в Донецк или Запорожие, само че забележете, че на практика няма такива актове на опозиция в окупираните зони в Украйна. Практически няма, тъй като множеството хора са благосклонни към руснаците, тъй като това е едно и също население.

- Украинските компликации са необятно коментирани от медиите и специалистите на Запад. Отвориха ли си очите най-сетне за невъзможността на Киев да завоюва тази война?

- И да, и не. Досещат се, че не могат да завоюват, само че не знаят по какъв начин да се измъкнат, тъй като целият западен роман беше фокусиран върху концепцията, че обявявайки обществено съветското проваляне, в действителност ще провокират промяна на режима в Русия. Това е мантрата и тя се отнася и до контраофанзивата, защото се знаеше, че тя не може да напредне. Впрочем наскоро имаше обява във “Вашингтон пост ”, която загатваше, че американците са основали модел на контраофанзивата, имайки поради данните за танковете и всичко, което беше обещано на украинците. И те знаеха преди да стартира контраофанзивата, преди началото на юни, че тя ще се провали. Зеленски разказа по много чудноват метод тази контраатака, казвайки, че тя ще сътвори суматоха в редиците на съветската войска, те ще избягат, суматохата ще нараства, ще провокира резултат на доминото и политическа рецесия в Русия, която ще приключи със промяна на режима. Такива бяха желанията на контраофанзивата, тъй като даже със силите, които бяха изпратени - има девет бригади, готови от западните страни за тази контраатака, почти към 30 хиляди души, а също така има три бригади, образувани от украинците, т.е. още 12 хиляди души, тъй че бяха планувани към 42 хиляди души за контраофанзивата. Но е явно, че с 42 хиляди души няма да разтърсите съветската войска в Южна Украйна. Така че те знаеха, че не може да се превземе тази територия единствено с 42 хиляди души, това е невероятно. Но резултатът трябваше да бъде по-скоро политически, психически първоначално и политически по-късно, в сравнение с в действителност боен.

Днес обаче добре виждаме, че това няма да се реши по този начин. Следователно ще би трябвало да се откри решение без украинска победа или надвит резултат. И тук стартират да се въртят в кръг: по какъв начин да се излезе от предходния роман за неизбежната победа против Русия, откакто Украйна не съумя даже да подбие съветската защита. От друга страна, се задават президентските избори в Америка, европейците има разнообразни периоди и освен периоди, само че и качества, заради което западните страни към този момент не съумяват да поддържат военните старания. Следователно, колкото повече напредва времето, толкоз повече виждаме, че би трябвало да се откри решение. Казаха, че не желаят да договарят, че изключват такова решение, само че добре виждаме, че няма да има решение и на бойното поле. Следователно обстановката е сред чука и наковалнята.

- Каква е изгодата от самолетите F-16, които би трябвало да дойдат през 2024 година? Ще трансформират ли съгласно вас изхода от спора?

- Отново и да, и не. F-16, които са обещани на Украйна, са от остаряло потомство и сигурно не са на софтуерно равнище, което може да съперничи на съветската авиация, която е ангажирана през днешния ден в Украйна. Не се колебая в смелостта и заслугите на украинците и е допустимо да нанесат вреди с тях. Но не мисля, че тяхната цел е била да си съперничат с съветската авиация. Според мен концепцията да имат F-16 или различен аероплан, само че за какво са се спрели на F-16 не знам, само че концепцията е била да се борят против съветските бойните хеликоптери. Защото тези хеликоптери “Камов 52 Алигатор ” са извънредно съвременни апарати, с противотанкови ракети, които могат да поразяват цел на 10 или повече километра, а това значи, че няма потребност да вървят на украинска територия. Те остават на територия, следена от руснаците, и оттова могат да стрелят против украинските танкове с доста огромна акуратност. Фактът, че украинците имат F-16, би им разрешил да попречат на тези бойни хеликоптери да унищожават танкове, което е главната им задача, и да окажат въздушна поддръжка за пробив в съветския военен ред. Мисля, че концепцията на украинците е да реализират локално и краткотрайно въздушно предимство, което да им разреши пробив. Може би се неистина, тъй като не съм в техния проект, само че това е хипотезата, която ми се коства най-правдоподобна.

- Тоест смятате, че в бъдеще към момента има опция за триумф на Украйна?

- Не, не мисля. Мисля, че даже в случай че днесукраинците бяха съумели да създадат пробив, те нямаше да имат потенциала да го удържат. Защото, когато пробиете една отбранителния военен ред, първичното изпитание, върхът на копието, ще пробие бронята, само че по-късно би трябвало да продължите да се биете против втората отбранителна линия или това, което ще последва. Руските запаси ще се концентрират върху войските, които са съумели да пробият. Украинците не съумяха да създадат пробив, само че да допуснем, че съумеят, което не е невероятно - необикновено е, само че не е невероятно - те ще би трябвало да поддържат това оперативно изпитание и аз мисля, че те нямат потенциал за това. Нямат потенциал нито като техника, нито като хора, нито като муниции, с цел да го създадат.

Затова мисля, че западните страни подтикват Зеленски да направи пробив, тъй като това към този момент ще се счита за триумф на украинците, което пък безспорно ще им разреши да отидат с вдигната глава на договаряния. Мисля, че това се пробват да създадат американците. Но ми се коства, че със силите, които в този момент са останали на Украйна, мъчно ще си върнат цялата територия, която окупираха руснаците, и Крим, както дълго обявяваха от юли предходната година.

- Могат ли двете воюващи страни да излязат с достолепие от рецесията?

- Много прекрасен въпрос, тъй като това е огромната спънка за западните канцеларии. Пре

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР